Freemelt, som utvecklar 3D-skrivare för metallkomponenter, har tecknat avtal med EU-organisationen Fusion for Energy om att leda en förstudie kring volfram för fusionsenergi. Ordervärdet uppgår till cirka 3 MSEK och projektet genomförs tillsammans med Fraunhofer IGCV.
Affären i korthet – Alla Affärer förklarar
-
Ordervärde: Cirka 3 MSEK. Projektet är ett tydligt steg in i fusionsenergisektorn.
-
Kund: Fusion for Energy (F4E), EU:s organisation för bidrag till ITER. Samarbetar med ledande aktörer inom avancerade material.
-
Samarbete: Genomförs med tyska Fraunhofer IGCV, del av Europas största forskningsorganisation för industriella applikationer.
-
Syfte: Kvalificera volfram som material och testa applikationer för fusion. Volfram används i ITER:s kammarväggar.
-
Projektlängd: 15 månader med start i Q2 2025. Förväntas bidra till EU:s nya Teknologiutvecklingsprogram.
”Att vi får förtroendet att leda detta projekt befäster vår position inom energisektorn samtidigt som vi blir en än tydligare aktör i det gigantiska forskningsprojektet ITER, som kommer att kräva en enorm mängd avancerat material under de kommande decennierna,” säger Daniel Gidlund, VD för Freemelt.
Marknaden
Fusionsenergi betraktas som en framtida nyckelkomponent i den globala omställningen till fossilfri energi. EU:s ITER-projekt är världens största forskningsinitiativ inom området och syftar till att visa att fusionskraft kan bli en hållbar och kommersiell energikälla. Efterfrågan på avancerade material, som volfram, bedöms öka i takt med att teknologin utvecklas. Freemelt positionerar sig som en viktig teknologipartner i denna utveckling genom sitt deltagande i projektet och stärker därmed sina långsiktiga utsikter inom energisektorn.